LedarskapsArenan
Re: Engagemang

DATUM: 06 Februari 2014

TID: 08;30

VAR: Dieselverkstaden, Marcusplatsen 17, Nacka


KOSTNAD: 1100 kr för partners, 1850 kr för övriga deltagare


KONTAKT:
070-4619453
katarina.gustafsson@ideellarena.se


Inbjudan

Den 6 februari 2014 bjuder IDEELL ARENA in dig som jobbar med den långsiktiga utvecklingen i din organisation, till en spännande mötesplats på temat: Re:engagemang i civilsamhället. En möjlighet att förstärka dialogen med andra organisationer och forskare och i det skapa förutsättningar för genomtänkt utveckling. Ett stort engagemang är den viktigaste resursen och en framgångsfaktor för ideella organisationer. När organisation och samhälle förändras omskapas det. Från ett kollektivt engagemang med medlemskap till ett mer reflexivt och sporadiskt engagemang där formen är mindre värdefull. Individen blir mer mån om sin tid, där rätt typ av engagemang blir betydelsefullt och identitetsbärande. Organisatoriska förändringar där engagemanget från förtroendevalda inte ses lika centralt som tidigare och nya organisationsformer utmanar traditionell folkrörelse. Att ideell sektor dessutom utmanas från offentlig och privat sektor som konkurrerar om engagemanget skapar nya möjligheter och utmaningar.

För att kunna leda engagemang behöver ledare förstå både sina egna drivkrafter och de samhällsutmaningar som påverkar ledarskapet. Att leda passionerat behöver inte vara samma sak som att leda för att motivera engagemang och ett förändrat engagemang kan kräva ett nytt ledarskap.

Att återbesöka engagemanget och utveckla våra föreställningar om det blir centralt för att vitalisera och förnya organisationer i framtiden.

Välkomna till årets LedarskapsArena – Re:engagemang i civilsamhället

Sammanfattning

”EN kudde i soffan gör inget fredagsmys” Så spanade Maria Alsander från Volontärbyrån och inledde därmed LedarskapsArenan med en formidabel spaning om framtiden och civilsamhället. Engagemanget var på topp och vi är otroligt glada för alla de diskussioner och nya kontakter som skapades!

Ett stort TACK till alla er som medverkade och bidrog med erfarenheter och kompetens till en grymt lyckad konferens. Här kan du nu uppleva delar av i konferensen i efterhand. Tre av seminarierna webbsändes, folk twittrade och fotograferade.

Se Maria Alsanders spaning här:

Länk till alla bilder från LedarskapsArenan hittar du här

Länk till alla tweets om LedarskapsArenan hittar du här

Länk till alla bilder från fotoautomaten hittar du här och här hittar du bildspel från fotoautomaten

Webbsändningarna

Här kan du se seminariet Engagemang för organisation eller organisation för engagemang (Del 1: 35 min, Del 2: 39 min). Hur får vi engagemang till föreningen och hur sänker vi trösklarna? Vad händer med organisationen när engagemangsformen blir starkare än ändamålet eller när de engagerade inte har tillgång till maktstrukturen? Medverkar gör Eva Blomqvist, chef för engagemangsavdelningen IOGT-NTO, Lotta Zetterqvist, verksamhetschef på Tjejzonen som representerar två organisationer med olika utmaningar när det kommer till att engagera fler och balansera mellan att följa med i sin tid och vara sin grundidé trogen.

Erik Fernholm, Keynote Selfleaders som ger en fördjupad bild av hur vi kan hitta de nya vägarna till engagemang genom värderingsforskning och neurovetenskap och hur vi kan förstå människors drivkrafter. Moderator för seminariet är Fredrik Hedlund, hemsvistledare relation och marknad, Sensus.

Del 1: Med Eva Blomqvist och Lotta Zetterqvist

Del 2: Med Erik Fernholm

Här kan du se seminariet Att hitta rätt kompetens – Valberedningens ansvar och utmaning (40 min). Transparens och öppenhet, ordning och reda på styrdokumenten och mångfald står i centrum. Medverkar gör Catarina Deremar, ordförande i centerpartiets valberedning, Mattias Hjelmberg, sakpolitisk rådgivare, Riksidrottsförbundet och Marianne af Malmborg, ordförande i Cancerfondens valberedning. Panelen ger tre olika perspektiv på hur valberedningsarbetet kan utvecklas. Moderator för seminariet är Anna Nilsdotter, kommunikationschef på Naturskyddsföreningen.

Här kan du se seminariet Samarbetskontraktet – Fungerande balans eller dubbel ledning (59 min). Medverkar gör Olga Persson, förbundssekreterare och Carina Ohlsson, ordförande båda verksamma i Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbund. De ger i seminariet sin bild av vad som är viktiga komponenter för ett lyckat samarbete.

Hanna Broberg, författare till den kommande boken ”Samarbetskontraktet” visar vilka utmaningar och möjliga verktyg som finns inom idéburna organisationer. Johan Hvenmark, ekonomie dr och Karin Robertsson, forskarassistent på Ersta Sköndal Högskola presenterar ett alternativt sätt att hantera rollerna som ordförande och högsta tjänsteman. Seminariet modereras av Lise Bergh, fd Generalsekreterare på Amnesty.