Strategiforum
Hybridresan

DATUM: 17 Maj 2016

TID: 09:00-10:30 (kaffe och smörgås från 08.30)

VAR: Idrottens Hus, Skanstull, Skansbrogatan 7, Stockholm


MEDVERKANDE: Kristina Ljungros, David falk och Fredrik Kron


KOSTNAD: Kostnadsfritt för partners i IDEELL ARENA, 500 kr för övriga.


KONTAKT:
070-268 11 69
fredrik.kron@ideellarena.se


Via samtida forskning vet vi att den ideella sektorn står under starkt tryck. Allt mer tonvikt läggs på nytta och på det som sektorn förväntas leverera istället för att lägga tonvikt på värdet av existensen i sig. Folkbildningen och idrotten är väl bekanta med den utmaningen och kan lockas att genomföra satsningar som visserligen kan vara väl finansierade men kanske inte ligger i linje med uppdraget.

Fler ideella organisationer blir alltmer professionaliserade i sin styrning och ledning och de ideella krafterna får mindre betydelse. Därutöver finns en lockelse och ett tryck att i högre grad uppträda och agera som företag. Delar av verksamheten kanske drivs i bolagsform.

Denna utveckling beskriver David Falk och Helene Sandwall i sin masteruppsats där de studerar utvecklingen inom två hybridorganisationer: Friskis och Svettis samt Svenska Turistföreningen. Hur har organisationerna över tid parerat en kommersiell och ideell logik? Vilka avgörande beslut har fattats och fattats?

Samtidigt är hybridorganisationer inget nytt. RFSU bildades för över 80 år sedan och har alltsedan starten kombinerat det kommersiella och ideella benet. Försäljning av preventivmedel var och är såväl en aktivitet för att uppfylla uppdraget som ett sätt inbringa resurser för mer arbete mot organisationens mål.

Om detta samtalar David Falk, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm och Kristina Ljungros, ordförande i RFSU. Samtalsledare är Fredrik Kron, verksamhetschef IDEELL ARENA.

Anmälan

Anmäl dig senast 10 maj via anmälningsformuläret nedan. Notera att antalet platser är begränsat samt att vi praktiserar en no show avgift på 250 kr om du inte dyker upp utan att avanmäla dig. Avanmälan ska göras senast 15 maj.