75 exempel på handlingskraft

En ökad polarisering och avhumanisering är märkbar i både samhället och i sociala medier. Allt som oftast målas en mediebild upp där samhället står handfallet mot den växande våldsbejakande extremismen. Vi har de senaste åren bevittnat ett antal attacker mot både synagogor och moskéer. Samtiden fläckas av hatbrott, terrorattacker, asylboenden som sätts i brand, nazistiska demonstrationer och IS resenärer till Syrien och Irak. Hemska minnen ifrån det förgångna som vi borde ha lämnat bakom aktualiseras återigen. Lika ofta som vi får höra att inget görs talas det om minskade resurser trots påtalade problem.

Det är allt för lätt att ställa sig frågan: Har våra myndigheter gett vika och vart tog alla de goda krafterna vägen? Lika lätt är det att alldeles för enkelt göra analysen att såväl offentligheten som civilsamhället kastat in handduken. Men så kommer den här metodsamlingen ifrån Forum som tydligt bevisar att så inte är fallet. Det civila samhället har långt ifrån gett upp kampen för demokrati och mänskliga rättigheter och mot våldsam extremism. Snarare har kampen intensifierats ifrån civilsamhällets sida och det är på tiden att dessa projekt får en möjlighet att visa upp sig och med det handlingskraftens verkliga ansikte.

Metodsamlingen är exempel på denna handlingskraft, 75 unika exempel ifrån civilsamhället. Insatser som bygger på allt ifrån engagemang till beprövade metoder. Boken täcker hela spektrat av insatser ifrån antirasistiska rörelser till trossamfund, lokala som nationella och deras arbete för ett mer öppet och inkluderade samhälle. Allt ifrån olika preventiva insatser till mer riktade och akuta.

Som läsare får du först en grundläggande förståelse för vilka faktorer som kan leda till radikalisering och extremism. Den så kallade preventionspyramiden som på ett lättförståeligt vis förklarar det förebyggande arbetets olika nivåer. Men bokens främsta behållning är just alla dessa fantastiska projekt och verksamheter olika aktörer i civilsamhället bedriver. Pedagogiska koncept som Mångfald o Dialog (MOD) som drivs av Sensus där man i övningar utgår ifrån sina egna värderingar. Via Teskedsordens toleransutbildningar mot lärare och skolpersonal eller Rädda Barnens orostelefon kring våldsbejakande extremism till avhopparverksamheten Exit på Fryshuset. Mångfalden är lika stort i allt fantastiskt som görs av civilsamhället.

Du kanske själv frågar dig ibland vad du eller din organisation kan bidra med, då behöver du inte leta längre efter inspiration eller uppslag. För i grunden handlar allt om handlingskraft, din som min. Ett starkt civilsamhälle som står upp för demokratin utgör stommen i samhället, läs den här metodsamlingen och du kommer att förstå varför.

Månadens lästips är boken 75 exempel på handlingskraft, framtagen av Forum – idéburna organisationer med social inriktning. Tipset är skrivet av Marcuz Haile som arbetar som tematisk rådgivare på Svenska Röda Korset.