Varmt välkomna till PwC:s och Ideell Arenas årliga forum där vi riktar ljuset mot ideella sektorns ekonomiska frågor.

Fredagen den 6 december utforskar vi tillsammans frågor om tillit och förtroende i och för den ideella sektorn. Hur kan vi bygga tillit för våra organisationer? Vad riskerar att skada tilliten för den ideella sektorn idag och hur kan vi agera när det sker? På programmet hittar du handfasta seminarier, inspirerande föreläsningar och djuplodande panelsamtal. På plats får du även möta seniora forskare och experter och ledande företrädare för civilsamhället.

Ideellt Forum är en mötesplats där forskare och ledare i eller runt den ideella sektorn samlas och diskuterar aktuella och framtida ekonomiska frågor av relevans. Konferensen arrangeras av Ideell Arena och PwC. 

Översiktligt program 

9.30 Frukostmingel 

10.00 Inledning och välkommen  

10.10 Hur kan ideella organisationer förebygga och hantera oegentligheter och välfärdsbrott?
Hur kan ideella organisationer navigera i en omvärld med välfärdsbrottslighet? Hur hanterar man misstänkta oegentligheter eller brott? Denna föreläsning ger insikter i hur ideella aktörer kan skydda sig mot att utnyttjas av oseriösa aktörer, hantera de ökade krav och kontrollsystem som den offentliga sektorn ställer som bidragsgivare, och vilka steg man bör ta när oegentligheter upptäcks.

Medverkande:
Fredrik Birkeland arbetar som rådgivare till framförallt den offentliga sektorn med särskilt fokus på välfärdsbrottslighet. Fredrik har bland annat varit med och tagit fram checklistan mot välfärdsbrottslighet tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och genomfört uppföljningar och granskningar av kommuner och regioners stödgivning till civilsamhället. Fredrik har modererat flertalet seminarier om välfärdsbrottslighet, bland annat i Almedalen.

Lisa Löfgren arbetar som forensisk expert inom PwC:s avdelning för Forensic services där hon dagligen arbetar med att utreda misstänkta oegentligheter, mutor, korruption och välfärdsbrott. Lisa har stor vana av att hjälpa aktörer inom såväl näringslivet, offentlig sektor som civilsamhället i att utreda och hantera misstänkta oegentligheter.

11.00 Ekonomifunktionen som strategisk partner: Förbättrad beslutsfattning och uppföljning för ideella organisationer och deras intressenter

Hur kan ekonomifunktionen inom ideella organisationer bli en katalysator för förbättrad beslutsfattning internt och extern uppföljning av genomförda aktiviteter? I denna föreläsning ger vi dig verktygen på hur ni kan säkerställa att organisationen får ut meningsfulla och handlingskraftiga beslutsunderlag. Hur arbetar ni effektivt med nuvarande affärssystem, finns det behov av utveckling och implementering av andra verktyg och nyckeltal? Upptäck hur en stark ekonomifunktion kan stödja både er organisation och era intressenter samt bidra till en mer transparent och välfungerande verksamhet.

Linda Hedström Eriksson, PwC
Linda Hedström Eriksson arbetar som rådgivare till ideell sektor med särskilt fokus på organisationsutveckling och transformation och människans roll och beteenden att lyckas med processen. Linda har tidigare erfarenhet att jobba med finansiering, fundraising och styrelsearbete i ideella organisationer.

Johan Bruce, PwC
Johan Bruce arbetar som rådgivare till företag och organisationer med fokus på processförändringar, ekonomistyrning och systemstöd och utveckling. Johan har erfarenhet som CFO, ekonomichef och controller i privat sektor men även jobbat med ett flertal olika organisationer inom ideell sektor inom områdena operativ planering och projektuppföljning.

12.00 Lunch 

13.00 Att bygga, och styra med, tillit
Utifrån sin egen och andras forskning om organisationers relation till sin omvärld och tillitsstyrning föreläser
Susanna Alexius, docent i företagsekonomi, om vad bygger tillit för organisationer och hur ser egentligen relationen mellan tillit och kontroll ut?  

Medverkande: 
Susanna Alexius är docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet och verksam som forskare vid Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor). Alexius forskning handlar om moderna styrideal och styrformer och olika typer av organisationers förhållande till förutsättningar, idéer och krav från sin omvärld. Regel- och kontrollsamhällets implikationer, värdekonflikter och ansvarsfördelning på marknader samt hybriditet är centrala teman i hennes forskning. 

14.20 När tilliten prövas
I ett panelsamtal utforskar vi vad som händer när tilliten för den ideella sektorn och dess organisationer prövas? Vad står på spel och hur kan man som organisation agera? Medverkar gör
Julia Grosse, fil. Dr i socialt arbete och seniorkonsult på Sweco som nyligen genomfört en studie om civilsamhällesorganisationers perspektiv på att motverka ekonomiska oegentligheter, Anna Stenvinkel, generalsekreterare för Forum Civ, och Måns Lagerlöf, kanslichef för Naturskyddsföreningen. Samtalet modereras av Erik Sjöstrand, verksamhetschef Ideell Arena.  

Medverkande:  
Julia Grosse är fil.dr i socialt arbete och har forskat om bland annat tillit. Efter sin forskarutbildning på Avdelningen för forskning om det civila samhället på Ersta Sköndal högskola (numera Marie Cederschiöld högskola) har hon intresserat sig för frågor som rör civilsamhället. Mellan 2014 och 2019 har hon arbetat med civilsamhällespolitiken genom sina anställningar på Myndigheten för civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturdepartementets demokratienhet.  

Måns Lagerlöf är sedan 2018 kanslichef för Naturskyddsföreningen. Han har dessutom en lång bakgrund inom kultursektorn där han bland annat arbetat som VD för Örebro länsteater och teaterchef på Riksteatern. 

Anna Stenvinkel är sedan 2018 generalsekreterare för Forum Civ. Anna har lång och gedigen erfarenhet av arbete som ledare och chef i civilsamhället och har tidigare bland annat arbetat som kanslichef för Miljöpartiet och Sveriges förenade studentkårer. 

15.00 Årets redovisning i Ideell sektor 
Vinnare av utmärkelsen Årets redovisning i den ideella sektorn offentliggörs och utmärkelsen delas ut. Utmärkelsen, som delats ut i mer än två decennier uppmärksammar goda exempel på årsredovisningar i den Ideella sektorn och vill på detta sätt inspirera organisationer att ytterligare utveckla sin redovisning.  

15.30 Avslutande mingel

Anmälan - Ideellt Forum 2024

  • Vänligen observera att din anmälan är bindande. Du får självklart överlåta din plats till en annan person i organisationen vid eventuellt förhinder.

Ideellt Forum 2024

Datum06 december 2024

Tid09.30-16.00

PlatsAuditoriet, Torsgatan 21, 113 97 Stockholm

Kostnad1100 för ickepartners. 900 för partners.