LedarskapsArenan 2025
Möjlighetsmedvetande - i ovärderlig samvaro

LedarskapsArenan 2025 vidgar vyerna med hjälp av exempelvis ärkebiskop emerita Antje Jackelén, Johan Oljeqvist, VD för Fryshuset, Malin Lindberg, adjungerad professor vid Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld högskola, samt andra ledare i civilsamhället och forskare!
Vår tid är full av kriser och av krismedvetenhetens retorik. Vi ska vara förberedda på det värsta och mobilisera för kollaps. När rädsla blir både ett retoriskt verktyg och resultatet av verkliga och uppdiktade konflikter är risken stor att det är potentiell fara som får styra var vi tittar och hur vi planerar.
Samtidigt vet civilsamhällesorganisationer mycket om att mobilisera för det bästa, att träna och utveckla kollektiv kompetens som ger stöd både på individuell och systemisk nivå.
För att söka gemenskap och samverkan i en tid där begränsade resurser pressar många aktörer att defensivt dra sig undan och se om det egna huset, krävs ett Möjlighets-medvetande, som ger stöd i att söka handlingsutrymme tillsammans. Det betyder att hitta, skapa och utveckla metoder för överraskande möten, stärkt kollektivism, hållbar helhetssyn och samarbete även i tider av minskat utrymme och skarpa motsättningar.
Hur kan civilsamhällesorganisationerna lära det omkringliggande samhället både hur man går tillväga och vad vi behöver för att kunna odla hopp och skapa framtid tillsammans?
Den här dagen finns till för att stärka vårt Möjlighets-medvetande och visa på strategier för att utveckla det tillsammans. Vad innebär det till exempel att ha möjlighetsberedskap i en organisation och hur kan ett möjlighetsberedskapslager se ut? Hur leder vi ett civilsamhälle som skapar och vidmakthåller hopp trots att framtiden är oviss? Vad ser vi tillsammans som vi inte ser på egen hand?
Från LedarskapsArenan 2025:
Tankar för dagen
Tankar för dagen med Pernilla Glaser, Ordkonstnär och processledare inom kollaborativa miljöer, praktisk kompetensutveckling och navigering i komplexitet
Möjlighetsmedvetande i praktiken: Erfarenheter från Fryshuset
Johan Oljeqvist VD för Fryshuset, ger oss inblick i betydelsen av ett möjlighetsmedvetande i Fryshusets arbete för och med unga runt landet.
Att vårda värderingar
Med America Vera Zavala, dramatiker, aktivist och författare med lång erfarenhet av att arbeta med demokratiska processer, bl.a. genom communityteater, Ihsan Kellecioglu, Verksamhetsstrateg på Friends. Tidigare har Ihsan bl.a. arbetat som Chef för Kommunikation & Opinion på Amnesty Sverige och med olika rättighetsfrågor, ofta med inriktning gentemot barn och unga. Johan Oljekvist, VD Fryshuset. Johan arbetar inom hybridområdet mellan civilsamhället, privata och offentliga sektorer och har tidigare bl.a. varit VD för Myrorna i Sverige och ordförande i European Network on Recycling.
Möjliga gemenskaper
Med inledning av Antje Jackelén, ärkebiskop emerita, Ann Ighe, Universitetslektor i ekonomisk historia på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och redaktör för tidskriften Ord&Bild samt Nicolas Lunabba, författare och medgrundare till Hela Malmö undersöker vi gemenskapande strategier i oväntade konstellationer.
Hopp som kollektiv resurs
Ett samtal om hur vi inom civilsamhället kan skapa och vidmakthålla hopp trots att framtiden är oviss? Vad ser vi tillsammans som vi inte ser på egen hand och hur kan vi inom civilsamhället skapa en kultur av delat ansvar och gemensam styrka, där vi ser varandra som allierade och resurser för att stärka hela sektorns framtid? Med Antje Jackelén, Ann Ighe och Nicolas Lunabba.
Modigt ledarskap
Ta del av ett samtal om ledarskap där vi tar tag i svåra frågor som i grunden handlar om hur en föränderlig omvärld ställer högre krav på ett ledarskap som rymmer självreflektion och omprövningar av gamla sanningar. Kort och gott hur vi hittar vägen till en ny form av rakryggad pragmatism med syfte att ha större möjlighet att påverka beslutsfattare samt stå upp för och engagera andra i våra frågor. Medverkande: Mikael Ehrlington, ansvarig för Civil Rights Defenders arbete inom Backa Demokratin och Hanna Gerdes, ordförande Civil Rights Defenders.
LedarskapsArenan är vår största mötesplats där aktuella frågor för organisationer diskuteras och belyses av forskning på området med tyngdpunkt på forskning om civilsamhället och dess styrning och ledning. Arenan är en möjlighet att förstärka dialogen med andra organisationer och forskare och i det skapa förutsättningar för genomtänkt utveckling. LedarskapsArenan 2025 genomfördes i samarbete med Arbetsgivaralliansen och Fremia.
LedarskapsArenan 2025
Datum28 januari 2025
PlatsFärgfabriken, Lövholmsbrinken 1, 117 42 Stockholm (T-bana: Liljeholmen - Tvärbana: Trekanten)