Vem förväntas förnya svensk välfärd när den inte räcker till?
Kunskaper och erfarenheter om innovation i idéburna organisationer.

Rapportlansering och samtal om innovation i idéburen välfärd, det vill säga idéburna organisationers nytänkande insatser inom vård, skola, omsorg och andra sociala områden.
Det finns höga förväntningar på idéburna aktörer att bidra till förnyelse inom dessa områden, baserat på deras historiska tradition av att uppmärksamma och möta luckor i välfärden. Detta är särskilt aktuellt nu när det offentliga välfärdssystemet inte verkar räcka till för att möta komplexa samhällsutmaningar som ohälsa, arbetslöshet och social utsatthet. Men lever idéburna aktörer upp till de förväntningarna som finns? Finns förutsättningar och utrymme för förnyelse i dagens välfärd? Hur ser organisationerna på sina möjligheter och utmaningar inom detta område?
Forskningsrapporten ”Innovation i idéburen välfärd – nedslag i svensk forskning, politik och civilsamhälle” är författad av Malin Lindberg, adjungerad professor vid Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld högskola.
Rapportlanseringen arrangerades av Ideell Arena och Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola tillsammans med Famna, Forum, Bräcke diakoni och Sveriges Stadsmissioner.
Program
Presentation av forskningsrapporten ”Innovation i idéburen välfärd – nedslag i svensk forskning, politik och civilsamhälle”
Malin Lindberg, adjungerad professor vid Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld högskola. (Lindbergs presentation finns att ladda ner här.)
Samtal om strategiskt innovationsarbete i idéburna organisationer
Thomas Schneider, Bräcke Innovation
Anne Lunde Dinesen, Stadsmissionens innovationshubb
Sara Damber, Rädda Barnen
Samtal om utrymmet för innovation och förnyelse i svensk välfärd
Klas Danerlöv, handläggare, Sveriges Kommuner och Regioner
Ulrika Stuart Hamilton, ordförande, Arvsfondsdelegationen
Karolina Skog, senior strateg, Sveriges Stadsmissioner
Victoria Engman Broadley, sakkunnig idéburen välfärd, Famna
Vem förväntas förnya svensk välfärd när den inte räcker till?
Datum11 april 2025