Jämlikhetsnätverket är det senaste av Ideell Arenas 13 nätverk, där deltagarna ges möjlighet att dela erfarenheter, ta del av forskning om ideell sektor samt undersöka möjligheter till olika sätt att utveckla den egna verksamheten. Nätverket leds av Hana Suzuki Ernström, RFSU, och Armina Etminan, Amnesty.
Varför är det viktigt att starta nätverket, Hana?
– Jag tänker att det alltid är viktigt att utbyta erfarenheter och få inspiration av varandra. Det gäller alla ämnen och roller men är kanske särskilt viktigt när det kommer till arbete med maktfrågor så som jämlikhet och antirasism. Det är ofta ett ensamt arbete med knappa resurser. Det är också ett arbete där att möta motstånd ingår i arbetsvardagen.
– Dessutom har vi ett allvarligt politiskt läge som motarbetar och krymper utrymmet för både civilsamhället i stort och frågor som rör jämlikhet och inkludering. Allt sammantaget gör behovet av ett nätverk extra viktigt. Det handlar att stötta varandra, dela kunskap och hjälpas åt att driva arbetet för ett bättre samhälle.
Vad skulle ett nätverksmöte exempelvis kunna ha som konkret tema?
– Jämlikhetsnätverket har fokus på antirasism, för att det är ett område som många civilsamhällesorganisationer vill och behöver jobba med. Antirasism är något aktivt, därför kommer fokuset i under träffarna i regel lyfta praktiska delar och metoder; hur vi gör antirasism.
– Teman kan vara allt från rekrytering till kunskapsutjämning och intern antirasistisk process eller organisering, men också språk eller att möta motstånd. Teman och träffarnas innehåll kommer att diskuteras vid nästa träff och sättas gemensamt av gruppen.
Vilka bör söka sig till nätverket?
– Du som har en roll som handlar om att arbeta strategiskt med antirasism och/eller jämlikhet ur ett intersektionellt perspektiv.